NyheterFilmerSeminarier & EvenemangPraktisk InformationBranschOm oss
For industry

Search

FilmerNordisk Panorama presenterar de bästa och allra senaste nordiska kort- och dokumentärfilmerna. Runt 45 utvalda filmer visas inom de tre olika tävlingsprogrammen: Best Nordic Short, Best Nordic Documentary och Best New Nordic Voice. En eminent jury inom varje kategori utser vinnarna.
Nytt för i år är Publikens Pris, 25 000 SEK går till den film som vinner publikens hjärta.

För att en film ska få delta i tävlan på Nordisk Panorama så krävs det att det är en nordisk produktion eller att den har regisserats av en nordisk regissör. Alla filmer i tävlan ska även vara oberoende produktioner färdigställda i år eller förra året.

Nordisk Panorama presenterar utöver tävlingsprogrammen ett brett sidoprogram med intressanta gäster och exklusiva filmvisningar. Missa inte detta!

Hela programmet kommer att publiceras i Augusti.

ÅRETS PRISKATEGORIER


Best Nordic Documentary Award
Det nordiska dokumentärfilmspriset delas ut av dokumentärfilmsjuryn till den bästa filmen i dokumentärfilmsprogrammet. Prissumma på 11 000 euro är sponsrad av de nordiska tvkanalerna DR, YLE, RUV, NRK och SVT.

Best Nordic Short Film Award
Det nordiska kortfilmspriset delas ut av kortfilmsjuryn till den bästa filmen i kortfilmsprogrammet. Vinnaren kvalificerar sig även till en medverkan i kortfilmskategorin på the Annual Academy Awards® förutsatt att filmen uppfyller galans övriga regler. Prissumman 7000 euro är sponsorad av de nordiska regissörsföreningarna Danish Film Directors, Directors Guild of Finland, Guild of Icelandic Film Directors, Norwegian Film Makers Association och Swedish Film Directors.

Best New Nordic Voice Award
I sektionen New Nordic Voices presenteras lovande nordiska filmskapare vars verk aldrig tidigare visats i Nordisk Panoramas tävlingsprogram. Många gånger är de utvalda filmerna debutfilmer. Prissumman på 3500 euro delas ut av New Nordic Voices-juryn och går till filmens regissör/er. Prissumman är sponsrad av regionala filmresurscentrum Film i Skåne, Film i Väst, Filmpool Nord och Icelandic Film Centre.

Nordisk Panorama Audience Award
Samtliga tävlingsfilmer tävlar om publikens gunst. Publiken ges möjlighet att poängsätta filmer de sett. Den film som får flest poäng vinner 25 000 SEK.